dissabte, 2 d’octubre del 2010

Què és un bloc?

Per començar, i abans de presentar diferents blocs o webs on s’hi pot publicar qualsevol tipus d’informació, definirem què són els blocs.
Com que el terme “bloc” és bastant nou, he preferit buscar la seva definició a una enciclopèdia d’Internet, ja que segurament al diccionari no ho hauria trobat. Així doncs, segons aquesta enciclopèdia, que és la Wikipèdia, la definició de bloc és la següent:
Un bloc, o bitàcola, és un diari interactiu personal (dip) a Internet. Està dissenyat perquè cada article, o entrada, tingui una data de publicació, de manera que la persona que escriu i els lectors puguin seguir tot el que s’ha publicat i editat.
Els lectors poden escriure comentaris a cada article si l’autor del bloc els ho permet, i aquest els pot contestar.
Cada bloc té un tema propi i n’hi ha de molts tipus: personal, econòmic, periodístic, tecnològic, educatiu, polític, etc.
Hi ha nombroses eines de manteniment de blocs que permeten administrar-los amb molta facilitat. També hi ha una eina d’enllaç amb la qual es pot crear una llista d’adreces webs  o d’altres blocs, ja sigui per ampliar la informació o per interès.
Dins de les característiques dels blocs en trobem de generals, que són:
·         Són col·laboratius (els altres internautes poden afegir comentaris)
·         Són definibles (els autors poden restringir els comentaris del bloc)
·         Són interactius (podem enllaçar-nos a altres blocs des del nostre)
·         Són gratuïts (el pots crear a través d’Internet)
Els blocs, però, també poden ser col·lectius, com el que estem utilitzant en aquest moment. Aquesta eina permet a diferents persones editar el mateix bloc i afegir informació del tema que es tracti. Des d’aquest punt de vista, no sembla gaire útil perquè ho podrien fer igualment mitjançant els comentaris, però si tots els membres del grup són administradors del bloc, podran penjar informació no només escrita, sinó que podran compartir material multimèdia com vídeos o àudios.
Per concloure aquesta primera entrada, podem dir que els blocs són una molt bona opció per totes aquelles persones a les quals els agrada escriure i busquen un lloc on compartir informació, donar la seva opinió o fer reflexions de diversos temes.
Cada cop és més gran la quantitat de persones, o col·lectius d’empreses o associacions, que s’afegeixen a aquest fenomen social tant important, ja que tant pot servir com a mitjà d’entreteniment com per aprendre i veure els diferents punts de vista de la gent.
Com a annex, afegeixo un vídeo tutorial (en castellà) per aquells que encara no sàpiguen crear blocs, administrar-los o fer noves entrades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada